Videnbase og specialrådgivning

Videnbase og specialrådgivning
Videnspredning for projektet
Artikel: Fusarium-Mykotoxinbelastung bei Weizen in Schleswig-HolsteinVorhersage und Befallskontrolle des IPS-Weizenmodells

Bauernblatt, 19. april 2014.

Artikel: "Allerede kraftige angreb af goldfodsyge i hvede."

Artikel i EffektivtLandbrug den 3. maj 2014

Artikel: "Danmark kun 7. bedst til hvedeavl."

Artikel i LandbrugsAvisen den 6. juni 2014.

Artikel: "Majsmarker står med uens plantehøjde."

Artikel i EffektivtLandbrug den 19. juni 2014.

Artikel: "Giv græsmarken et forårseftersyn"

Artikel i EffektivtLandbrug den 4. marts 2014.

Artikel: "Kålbrok breder sig i vinterraps"

Artikel i EffektivtLandbrug den 22. marts 2014.

ålet er at yde den enkelte landmand – enten direkte eller gennem den lokale rådgiver – adgang til den nyeste viden om produktionen og driftens teknologiske muligheder samt regler og rammebetingelser. Adgang til denne specialviden sikrer såvel den konventionelle som den økologiske landmand et solidt fagligt beslutningsgrundlag for justeringer og nytænkning i forhold til produktionens gennemførelse og en fortsat driftsøkonomisk og miljømæssigt optimal produktion.

Rapporten fra Natur- og Landbrugskommissionen lægger op til en ny start for natur og landbrug i Danmark. Der forventes derfor at ske en markant ændring af landbrugsproduktionen i de kommende år, hvilket kræver fremskaffelse og videreformidling af ny viden. I projektet ajourføres og formidles viden fra både igangværende og nyligt afsluttede forskningsprojekter i ind- og udland. Aktiviteterne sikrer specialviden i forhold til produktionsfaglige spørgsmål vedr. både markdrift og husdyr samt økonomi og jura. Projektet vil have fokus på at understøtte en ny udbyttefremgang i planteproduktionen og beskæftiger sig med markdriftsmanagement, udnyttelse af næringsstoffer samt optimal anvendelse af plantebeskyttelsesmidler. Der bliver fokuseret på foderoptimering i de respektive husdyrproduktioner, og der sker en formidling af den nyeste viden inden for fodervurdering, fodersammensætning og foderhåndtering. Projektet har endvidere fokus på at sikre landmanden et helhedsorienteret beslutningsgrundlag, hvorfor der også udføres specialrådgivning om nye regler og rammebetingelser. Der formidles ny viden og vejledning til landmænd vedrørende miljøjura og erhvervsjuridiske forhold i landbruget, herunder fortolkning af love samt kommentering af domsafgørelser samt afgørelser i Natur- og Miljøklagenævnet. Aktiviteterne omfatter også formidling og fortolkning af sociale forhold, arbejdsmarkeds- og ansættelsesforhold og deres indbyrdes sammenhænge.

Effekten af projektet vil være, at såvel den konventionelle som den økologiske landmand sikres et bredt spekter af lettilgængelig ny viden, der understøtter en faglig og bæredygtig udvikling af den enkelte landbrugsbedrift. Effekten vil endvidere være, at den nye specialviden danner basis for, at den enkelte landmand har et godt udgangspunkt for såvel i den daglige drift som i et strategisk perspektiv at planlægge en helhedsorienteret, driftsøkonomisk og miljømæssigt optimal produktion.

Ny video om rengøring af marksprøjten

Hardi har lavet en instruktionsvideo om rengøring af marksprøjten.

Vejledende niveauer for Fusariumtoksinerne HT-2 og T-2 i korn

EU Kommissionen har henstillet, at forekomsten af fusariumtoksinerne HT-2 og T-2 ikke overskrider bestemte niveauer, men der er endnu ikke vedtaget grænseværdier. Korn i Danmark har oftest et meget lavt indhold af HT-2 og T-2.

Bordet fanger ved overdragelser i Tast-selv

Ved indsendelse af papirskemaer til overdragelse af betalingsrettigheder var det muligt under visse omstændigheder at ændre i skemaerne efter indsendelse. Dette er ikke muligt ved elektronisk indsendelse, her er skemaet endeligt med det samme.

Værdien af betalingsrettigheder nedskrives i 2014

I forbindelse med at gradueringen afskaffes, nedskrives værdien af alle betalingsrettigheder med 11,72 % i 2014. Hermed bortfalder bundfradraget på ca. kr. 37.250,- i realiteten.

Hovedforordninger til landbrugsstøtten 2015-2020

Nu tegner omridset af CAP-reformen sig efter kundgørelsen af hovedforordningerne for grundbetalingsordningen, krydsoverensstemmelse og landdistriktsprogrammet. Artiklen her giver et foreløbigt overblik over reglerne.

Overskydende betalingsrettigheder inddrages i 2015

Betalingsrettigheder, der ikke anmeldes sammen med et støtteberettiget areal i 2015 udløber, uanset om de har været udnyttet i 2014. Reglen gælder kun i 2015, men fra 2016 gælder skærpede regler for opretholdelse af ekstra betalingsrettigheder.

Videreoverdragelse fra døds- og konkursbo

Konkurs- og dødsboer indsender skemaer til overdragelse af betalingsrettigheder på papir. NaturErhvervstyrelsen har tilkendegivet, at der også kan ske videreoverdragelse af disse betalingsrettigheder på papirskemaer.

EU-dom på vej om arealanvendelse

Fødevareministeriet har udarbejdet et notat til indlæg for EU-domstolen i en sag om støtteberettigelsen af arealer, der også anvendes til affaldsdeponering. Sagen er bl.a. relevant for sikkerhedszoner til lufthavne og militære øvelsesområder.

Skulpeopspringningsresistens og udbytte ved forsinket høst i vinterraps

Data fra landsforsøg peger på, at sorter med skulpeopspringningsresistens kan opretholde udbytteniveauet op til 2 til 4 uger efter det optimale høsttidspunkt.

Plejegræsordningen – hvad bør man være opmærksom på?

Underkendelse af arealers tilskudsberettigelse under plejegræsordningen har medført en betydelig usikkerhed hos mange støttemodtagerne. Det er forståeligt – når henses til konsekvenserne af underkendelse.

Giv græsmarken et forårseftersyn

Husk, at holde græsarealerne under observation i den kommende periode. Det skiftende vejr med lave temperaturer om natten og solskin om dagen kan være hårdt for græsmarkerne.

Værdien af betalingsrettigheder opdateret

NaturErhvervstyrelsen har opdateret den pålydende værdi af betalingsrettighederne i Tast-selv Service, så det nu fremgår af oversigten, hvad udbetalingen må forventes at blive på en betalingsrettighed i 2014.

JM 06-14 Privat invaliditetsforsikring - Landmænds opfyldelse af ”det økonomiske erhvervsevnekriterium”

Sammenligningsgrundlag ved indtægtsnedgang som følge af nedsat arbejdsevne set i forhold til gennemsnitsindtægten hos en persongruppe med tilsvarende forudsætning på arbejdsmarkedet.

Nyt beregningsgrundlag for tilskud til fleksjob i egen virksomhed pr. 1. marts 2014

Beregningsgrundlaget for fleksjob er ændret pr. 1. marts 2014 som følge af ny overenskomst mellem GLS-A og 3F. Gælder for fleksjob tilkendt før 1. januar 2013.

Etablering af roer til foder og bioenergi

I år ser det ud til at blive tidligt forår, og dermed er der gode muligheder for tidlig og rettidig etablering af roer til foder og bioenergi.

Større muligheder for landzonetilladelse til erhverv og boliger i vanskeligt stillede landdistrikter

Alle kommuner har i vanskeligt stillede landdistrikter mulighed for at tage hensyn hertil ved meddelelse af landzonetilladelse. Det er vigtigt at være opmærksom på de udvidede muligheder og de eventuelle gener, som det kan give for nærtliggende landbrug

Hvedesorternes modtagelighed for hvedebladplet (DTR)

Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg har i 2013 undersøgt 22 vinterhvedesorters modtagelighed for hvedebladplet (DTR).

Ansættelseskontrakter revideret

Der er bl.a. tilføjet en webudgave af den engelske version af ansættelseskontrakterne

Tillæg til ansættelseskontrakt – MRSA 398 i svinebesætninger

Der er udarbejdet et tillæg til ansættelseskontrakterne, som kan anvendes til ansatte i de bedrifter, hvor der er konstateret MRSA i besætningen.

Bilag om MRSA

Bilag til L. Tillæg til kontrakt publiceret den 8. april 2014

Ensileringsmidler 2014

Inden du bruger et ensileringsmiddel, skal du gøre dig klart, hvad målet er, og om der er en økonomisk gevinst ved at anvende midlet.

JM 17-14 Landmand frifundet for betaling af bod til vikarbureau

Landmand blev frifundet i landsretten for at betale bod på 100.000 kr. til vikarbureau, selvom han i strid med vikaraftale efterfølgende ansatte vikaren.

Tysk prognosemodel for fusariumtoksiner i hvede

Der er i Slesvig Holsten udviklet en model i hvede, som på baggrund af nedbør og temperatur under blomstring kan forudsige toksinindholdet ved høst. Toksinet DON kan også optræde i ”maskeret” form, så det ikke måles ved en normal analyse.

Svenske forsøg med bekæmpelse af trips i vintersæd

På baggrund af forsøgene anbefales tripsbekæmpelse ved 0,5-1 trips pr. bladskede i rug, triticale og vinterbyg

Monitering af majsmarker med dårlig fremspiring

Majsmark med 2 frøpartier af Amagrano er indberettet med mangelfuld fremspiring, 23. juni 2014.

Opgørelse af haglskader i korn og raps

Ved opgørelse af haglskader i korn og raps kan den tyske vejledning inddrages.

Uens plantehøjde i majs

Såning i løs jord vurderes at være hovedårsagen til uens plantehøjde i mange majsmarker.



Vurdér grovfoderudbytterne og overvej behovet for helsæd

Det ser fornuftigt ud med både græs og majs. Skal der suppleres med helsæd, er det vigtigt at vælge det rigtige høsttidspunkt, ligesom det er afgørende at passe på udlægget.

Kalkstatistik for 2013

Forbruget af kalk til jordbrugsformål er det højeste i de seneste 10 år

Vær opmærksom på mangel på bor i roer

Mangel ses især under tørre forhold, ved højt reaktionstal og på lette jorde.

Udlæg af kløvergræs i sensommeren

I år ser det ud til, at vi får en tidlig høst af korn. Det giver gode muligheder for at få etableret det nye udlæg af kløvergræs rettidig.

Hvedesorters modtagelighed overfor aksfusarium

En række hvedesorters modtagelighed mod aksfusarium er igen i år undersøgt ved AU- Flakkebjerg via kunstig smitte. Resultaterne vises.

Silke-art (Cuscuta sp.) som snyltende ukrudt på gulerod

I to økologiske gulerodsmarker tilsået med et bestemt frøparti er der fundet forekomster af en silkeart, Cuscuta sp., som er en snylteplante, der ellers kun sjældent optræder som ukrudt på dansk agerjord.

Glyphosatresistens hos italiensk rajgræs fundet i Europa

Første fund af herbicidresistens over for glyphosat hos rajgræs er fundet i Italien.

Pas på fordampning af jordmidler, særligt prosulfocarb-midler

Forebyg fordampning og efterfølgende afsætning på afgrøder, hvor jordmidlerne ikke er godkendt. Du skal have særlig fokus på sprøjteteknik og på vejrforholdene omkring sprøjtetidspunktet.

Høst og ensilering af majshelsæd

Majshelsæd skal snittes kort og ensartet med 9-10 mm snitlængde. Kernerne skal crackes i små stykker. Sørg for at knive og modskær er skarpe, så tørkeskadet majs med mange visne blade kan finsnittes eksakt.

Regler for udenlandsk arbejdskraft i landbruget

Notat om, hvilke regler landmænd skal være opmærksomme på, når de ansætter udenlandsk arbejdskraft.

En række ukrudtsmidler er godkendt til mindre anvendelse i elefantgræs

Efter anmodning fra Dansk Landbrug Sydhavsøerne har Miljøstyrelsen givet godkendelse til mindre anvendelse af en række ukrudtsmidler i elefantgræs.

KO-krav 1.21. om etablering af plantedække – afklaring af kravets rækkevidde og ændring af afgørelser

Landbrug & Fødevarer har anmodet NaturErhvervstyrelsen om at præcisere rækkevidden af KO-krav 1.21.

Påbud om lovlig bortskaffelse af plantebeskyttelsesmidler 2013

JM 35-14 Folkepension – hævet opsparet overskud – førstegangsberegning - landmand

Afgørelsen fastslår, at man ved første beregning skal anvende senest afsluttede indkomstår ved beregning af folkepensionen. Det er ikke muligt at fradrage hævet opsparet overskud i indkomstgrundlaget, selvom det var hævet før overgang til pension.

Indtryk fra konferencen InfoAg 2014 i St. Louis, USA

Spændende konference om præcisionsjordbrug. Læs bl.a. om to nye automatiske jordprøveudtagere, mobil enhed til nitrat-analyse samt sensordata fra droner og satellitter.

CKA afgørelse af 4. april 2013

Bilag til JM 38-14 publiceret på LI den 29.08.2014.

Ankestyrelsens afgørelse

Bilag til JM38-14 publiceret på LI den 29.08.2014

JM 38-14 Efterløn – ægtefælleudtræden – tro og love erklæring – eneejer – landbrug

En ægtefælle, der havde arbejdet som lønmodtager i 10 år, kunne ikke udtræde af landbruget ved en tro og love erklæring, da hun var eneejer af landbruget. Det var manden, der alene drev landbruget.

Ankestyrelsens afgørelse - bilag til JM 39-14

Se JM 39-14 publiceret den 2/9 2014 på LI

ASE's afgørelse af 23. januar 2013

Se JM 39-14 publiceret den 2/9 2014

CKA's afgørelse af 9. april 2013

Se JM 39-14 publiceret den 2/9 2014

Ankestyrelsens afgørelse af 29. august 2014

Bilag til JM 40-14 publiceret den 3. september 2014

JM 40-14 Efterløn – tro og loveerklæring – medarbejdende ægtefælle i landbrug – ApS

En medarbejdende ægtefælle kunne udtræde af landbruget på en tro og loverklæring og overgå på efterløn, selvom hun ejede halvdelen af landbrugsejendommen. Manden var også ejer, han var CVR registreret og blev beskattet af overskuddet.

CKA's afgørelse bilag til JM 40-14

Bilag til JM 40-14 publiceret den 3. sept. 2014

Ændring af grøfter og dræn omfattet af den fri dræningsret anses for regulering, der kræver tilladelse

Natur- og Miljøklagenævnet har i forbindelse med en sag om rørlægning af et åbent vandløb udtalt, at bestemmelsen om den fri dræningsret ikke giver bredejeren ret til f.eks. at tildække et sådant vandløb på egen grund.

Der er ikke 2 meter-bræmmer langs kunstigt anlagte vandløb og søer på nuværende tidspunkt – det har også betydning for randzoner

På grund af at vandløbslovens bræmmebestemmelse blev ændret med ikrafttrædelsen af vandplanerne, har der siden vandplanernes ophævelse ikke været 2 meter-bræmmer langs kunstige vandløb og søer, hvilket nu bekræftes af Naturstyrelsen.

Knusning af majsstub og effekt på majshalvmøl

I Tyskland er effekten af forskellige maskiner til knusning af majsstub undersøgt. En god knusning af stub ønskes for at bekæmpe majshalvmøl. De bedste maskiner knuste 50-60 procent af stænglerne.

Ændringsfrister i skemaerne i Tast selv-service 2014

Oversigt over frister for Fællesskemaet 2014 og skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2014.

Genopdyrkning af arealer, der er anmeldt som udyrkede landbrugsarealer

På udyrkede landbrugsarealer skal plantedækket opretholdes indtil dyrkning genoptages. Jordbearbejdning kan foretages fra 15. juli forud for en efterårssået afgrøde, og hhv. 1. november eller 1. februar forud for en vårsået afgrøde.

Bekæmpelse af majshalvmøl

En effektiv pløjning anbefales i områder med angreb. Der kan med samme effekt pløjes efterår eller forår.

Ny pjece: Har dine landmandskunder udlændinge ansat?

Når en landmand ansætter udenlandske medarbejdere, er han nogle gange udfordret af, at han ikke kender ansættelsesreglerne godt nok.

Tyske erfaringer med kålfluer i vinterraps

Tyske forsøg og erfaringer viser, at tidlig såning fremmer angreb.

Sikker overvintring af græs

God overvintring af græs er ikke alene afhængig af, hvor kold vinteren bliver, og hvor meget sne der kommer, men også af hvordan du behandler græsmarken inden vinteren.

Revidering af ansættelseskontrakter

Revidering af kontrakterne vedr. tjenestebolig – ved sygdom, graviditetsbetinget fravær og barsel

Blandinger af græsfrø til danske græsmarker, 2015

De nye ændringer i De Anbefalede Frøblandinger til græsmarker er målrettet de brugere, der har kødkvæg, og de mælkeproducenter, der dyrker kløvergræs til slæt i kølige områder med risiko for udvintring.

Sidste frist for brug af en af to anmeldeordninger for emissionsorienteret produktionstilpasning

Anmeldeordningen for emissionsorienteret produktionstilpasning for husdyrbrug uden tilladelse eller godkendelse i medfør af husdyrbruglovens §§ 10 -12 ophæves med virkning fra 1. januar 2015.

Monitering af fusariumtoksiner i hvede i 2014

Der blev kun påvist toksin i 1 af 26 hvedeprøver fra pløjede marker.

Ændringsforslag til landbrugsloven er sendt i høring

Et ændringsforslag til landbrugsloven er netop sendt i høring. Reglerne om bestemmende indflydelse for selskaber samt reglerne om fortrinsstilling foreslås ophævet

Nye restriktioner i brugen af triazol-svampemidler

Når de nye regler slår fuldt igennem på de nye etiketter, bliver det en udfordring at holde rede på de maksimalt tilladte mængder.

Nedsat følsomhed hos Septoria mod triazol-svampemidler

Der er behov for handling, hvis resistensen mod triazoler hos Septoria skal forsinkes. Der er ikke nye virkemekanismer på vej. Der tilstræbes maksimalt 3 svampesprøjtninger med triazoler i hvede for at forsinke resistensudviklingen.

Udenlandsk arbejdskraft

Artikel v/ advokat Jacob Langvad Nielsen



Majssorter til 2015

Resultaterne fra forsøg med majssorter til helsæd og kernemajs kan nu ses på Sortinfo. Vælg kun majssorter, som er afprøvet i Landsforsøgene.

NaturErhvervstyrelsen indfører ny praksis vedrørende modregningsret

Skylder du penge til det offentlige, vil gælden fremover blive modregnet i udbetalingen af EU-støtte. Det gælder også, selv om du har givet en anden transport i støtten. NaturErhvervstyrelsen har netop meddelt, at en ny praksis er på vej.

Dispensation fra anvendelse af NaturErhvervstyrelsens tast-selv service

Hvornår kan fællesskemaet indsendes på papir? Hvornår kan overdragelse af betalingsrettigheder ske på papir? Læs mere her om betingelserne for at dispensere fra den obligatoriske brug af Tast-Selv Service.

Håndteringen af MFO-kravet i forpagtningsforhold

Ifølge de nye regler om direkte arealstøtte skal en støttemodtager fremover udlægge miljøfokusarealer som betingelse for at modtage den ”fulde” grønne støtte (MFO-kravet).

Husdyrbrug og landskabelige værdier

Natur- og Miljøklagenævnet har i NoMO 149 omtalt to afgørelser om husdyrbrugs påvirkning af landskabelige værdier.

Sten- og jorddiger

Sten- og jorddiger er beskyttede i henhold til museumslovens kap. 8a, lovbkg. nr. 358 af 8. april 2014. De nærmere regler om hvilke sten- og jorddiger, der er beskyttede, fremgår af bkg. nr. 1190 af 26. september 2013 om beskyttede sten- og jorddiger.

Optimer din økonomi ved hjælp af forpagtnig

Forpagtning af jord kan give flere økonomiske fordele for forpagter og bortforpagter end et salg. En sammenligning mellem bortforpagtning af jord og et salg illustrerer denne pointe. Se, hvorfor forpagtning lige nu kan give flere fordele end køb.

Erstatning for påbudt drift både for midlertidig påbud og varigt påbud i Hjørring kommune

Natur- og Miljøklagenævnet har fastslået, at erstatning for det midlertidige påbud og erstatning for det varige påbud ikke kan sammenlignes. Ikke modregning af mistet MVJ-tilskud i erstatning for varigt påbud. Godtgørelse for sagkyndig bistand.

Rådgivning i forbindelse med aftaler om forpagtning af arealer til miljøfokusareal (MFO-brak)

Standardkontrakten er udformet efter reglerne om braklægning til opfyldelse af krav til miljøfokusarealer i forbindelse med Direkte arealstøtte, herefter benævnt MFO-brak.

Særligt om transport i støtte i forbindelse med landbrugsreformen

Kreditorer, der i dag er noterede transporthavere hos NaturErhvervstyrelsen

Inddragelse af overskydende betalingsrettigheder 2015

Betalingsrettigheder, der ikke udnyttes i 2015, vil blive inddraget.

Husk at checke den digitale postkasse

Den 1. november 2014 blev det lovpligtigt at kunne modtage digital post fra det offentlige. Det betyder, at de offentlige myndigheder fra denne dato må sende post til borgere og virksomheder digitalt, evt. via ”E-boks”.

Notat om EU forordninger vedr. landbrugsstøtte, EB og KO – sammenhæng samt regler om tilbagebetaling og forældelse

Landdistriktsforordninger, indbyrdes sammenhæng.

Opdatering af fødevaresikkerhed

Opdatering og ajourføring af Landbrugsinfo side omkring fødevaresikkerhed i forhold til gældende lovgivning på området

Præsentation: Nyt fra landsforsøgene med gødning

Indlæg på Plantekongres 2015.

Ribbehøst og ensilering af korn

Ribbehøst og ensilering af korn ca. 3 uger før normal høst giver mulighed for rettidig såning af kløvergræsudlæg i begyndelsen af august.

Det rigtige såbed til majs

Såbedet til majs skal være bearbejdet i mindst 10 cm dybde, fordi startgødningen skal placeres i 10 cm dybde. Såbedet skal være jævnt og fast, så der ikke bliver dybe såspor ved såning.

Mikronæringsstoffer til majs

Majs har kun i specifikke tilfælde brug for tilførsel af mikronæringsstoffer ved udsprøjtning. På grovsandet jord kan der i nedbørsrige forår i nogle tilfælde være gevinst for udsprøjtning af borholdige produkter. Forsøgsgrundlaget er dog spinkelt.

Konserveringsmetoden skal passe til kornets vandindhold

Tidligt høstet korn ca. 3 uger før normal høst bør crimpes eller ribbehøstes og ensileres

Pløjefri etablering af såbed til majs

Pløjefri etablering af såbed kræver anvendelse af den rigtige harve. Den rigtige harve er ikke nødvendigvis den samme til forskellige jordtyper. Anvendelse af den rigtige pakvalse er særlig vigtig.

Hold øje med gulrust i modtagelige sorter af triticale og hvede

Der er fundet meget gulrust i nogle tilfælde i triticalesorten Gringo

Kålbrok i vinterraps

Der ses flere og flere tilfælde af marker med meget kålbrok. For at resistensen kan holde længst muligt, bør resistente sorter kun dyrkes ved udbredt smitte i marken.

Optimer virkningen af kvælstofgødninger til vintersæd

Forskellige kvælstoftyper virker forskelligt ved udbringning i vintersæd. Derfor skal udbringningstidspunkt og -teknik afpasses efter gødningstypen.

Økonomi i arts- og sortsvalg af korn med højt proteinindhold

Selvom prisen på protein er høj i korn til svinefoder, kan det ikke betale sig at erstatte vinterhvede med vårhvede, der har højere proteinindhold eller at vælge vinterhvedesorter efter proteinindhold.

Monitering af kvælstofoptagelse i vinterhvede gennem vækstsæsonen 2014

I seks forsøg med stigende mængder kvælstof til vinterhvede måles kvælstofoptagelsen med en Yara N-sensor løbende gennem vækstsæsonen 2014.

Resultater af 2. måling af kvælstofoptagelse i 2014 med Yara N-sensor

Resultater af anden måling med Yara N-sensor af kvælstofoptagelsen i seks forsøg med stigende mængder kvælstof til vinterhvede. Kvælstofoptagelsen måles løbende gennem vækstsæsonen 2014.

Resultater af 3. måling af kvælstofoptagelse i 2014 med Yara N-sensor

Resultaterne viser, at ca. halvdelen af den tilførte kvælstofgødning er optaget i vinterhvede-afgrøden sidst i april.

Resultater af 6. måling af kvælstofoptagelse i 2014 med Yara N-sensor

Udnyttelsen af tilført kvælstofgødning omkring den 20. maj varierer betydeligt mellem forsøgene. Kvælstofudnyttelsen falder med stigende kvælstoftilførsel.

Resultater af 7. måling af kvælstofoptagelse i 2014 med Yara N-sensor

Udnyttelsen af tilført kvælstofgødning omkring den 20. maj varierer betydeligt mellem forsøgene. Kvælstofudnyttelsen falder med stigende kvælstoftilførsel.

Kvælstofgødskning, udbytte og kvælstofudvaskning

På baggrund af en gennemgang af udvalgt litteratur beskrives udbytte og kvælstofudvaskning ved forskellig kvælstofgødskning samt kvælstofudvaskningens størrelse fra landbrugs- og naturarealer.

Pas på manganmangel i vintersæd i år – især ved tidlig såning

Med kraftig vækst er der større risiko for manganmangel. Der kan derfor være behov for at behandle markerne en ekstra gang med mangan i efteråret 2014 for at forebygge eller afhjælpe mangel. Det gælder specielt ved tidlig såning af vintersæd.

Planteanalyser til styring af svovl- og kaliumindholdet i græs og kløvergræs

Der er stor variation i indholdet af svovl og kalium i græs og kløvergræs. Det kan derfor være en god idé at tjekke kaliumniveauet med en planteanalyse ved 1. slæt, eller når væksten af 2. slæt er kommet i gang.

Planteanalyser kan afsløre næringsmangel i majs

Tjek indholdet af kvælstof, kalium og andre næringsstoffer med en planteanalyse, hvis der er begrundet mistanke om underforsyning.

Resultater af forsøg med husdyrgødning og affaldsprodukter

Forsuring af gylle til vårbyg og vinterhvede giver ikke altid merudbytter i kernen, men øger næsten altid proteinindholdet. Nedfældning og forsuring er ligeværdige udbringningsmetoder før såning af vårbyg.

Oversigt over effekter og maks. antal behandlinger for svampemidler i korn, frøgræs og raps

For mange af midlerne er der et maks. antal gange, midlerne må anvendes pr. vækstsæson. Antallet kan variere fra afgrøde til afgrøde.

Resistens hos hvedemeldug mod Flexity er øget

I både Danmark og Europa er der i 2014 sket en stigning i udbredelsen af de moderat resistente isolater.

Pas på afdrift ved efterårssprøjtning

Selv meget små mængder af pesticider kan gøre skade eller måles, hvis de kommer på afveje. Vælg den rigtige sprøjteteknik i forhold til vejrforholdene, så afdriften bliver minimal og effekten stor.

Flere tilfælde af ny virussygdom fundet i hvede

Der er fundet flere tilfælde af den nye virussygdom Soil borne cereal mosaic virus (SBCMV).

Analyser af pesticider i planter

Er der mistanke om en sprøjteskade, kan der indsendes en planteprøve til analyse for evt. pesticidrester til Agrolab eller Eurofins|Steins.

Smitteracer af gulrust fra 2014 er undersøgt

”Warrior” og ”Kranich” racen var totalt dominerende. Warrior racen var aggressiv på både modtagelige triticale- og hvedesorter. Der vil derfor som noget nyt kunne ske smitte fra triticale- til hvedemarker.

Svensk prognose for rapsjordlopper i efteråret 2014

Bestanden af rapsjordlopper forventes at være på vej mod en ny top i efteråret 2014.

Tyske erfaringer med majshalvmøl

Selv om kemisk bekæmpelse er mulig, er knusning af planterester og pløjning mest effektiv og et must, hvis angreb skal kontrolleres. Den voksne majshalvmøl er meget mobil, hvorfor dette også skal ske i nabomarker til angrebne marker.

Gør klar til ukrudtsbekæmpelse i vintersæd

Historisk tidlig ukrudtsbekæmpelse, hvis det milde vejr fortsætter.

Få overblik over ukrudtet inden høst

Tag en tur rundt i markerne før høst og få overblik over ukrudtet. Det giver et godt beslutningsgrundlag til at vælge midler og dosis til næste vækstsæson. Se fotos af de mest drilske arter og læs, hvordan du bedst holder dem i skak.

Indtryk fra CAPIGI konference i Amsterdam 2014

Emner på konferencen var præcisionsjordbrug samt anvendelse af data fra satellitter og droner. Derudover spændende indlæg fra Trimble om deres bud på flådestyring og trådløs dataoverførsel mellem traktor og kontoret – ConnectedFarm.

Forsink udviklingen af resistens hos Septoria mod svampemidler

De nye anti-resistensstrategier i hvede får kun effekt, hvis alle bakker op om dem.

Årets kornanalyser

Artikel på VSPs hjemmeside.

Notat 1418. Baggrund for næringsstofnormer til polte fra 30 til 140 kg

Artikel på VSPs hjemmeside.

Notat 1412 Ny anbefaling for calcium til smågrise med diarré

Artikel på VSPs hjemmeside.

Notat 1413. Nye næringsstofnormer til polte og søer i løbeafdeling

Artikel på VSPs hjemmeside.

Medd. 993. Fordøjelighed af soja- og rapsprodukter hos smågrise

Artikel på VSPs hjemmeside.

Vejehold – tekst og link til regneark basis Gompertz

Artikel på VSPs hjemmeside.

Aftale om opbevaring af husdyrgødning eller afgasset biomasse

Opbevaringsaftale manuel